Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeskunde is misschien wel één van de oudste bekende vormen van Geneeskunde. Het gaat er vanuit dat alles wat we nodig hebben om te kunnen genezen, te vinden is in onszelf en de natuur. Wat betekent dit nu concreet?

Eén van de belangrijkste principes van de natuurgeneeskunde is dat lichaam en geest één geheel is. Er wordt geen scheiding aangebracht. Ons lichaam en onze geest functioneren als één mens en alles hangt met elkaar samen. 

Ik vind het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de klacht, omdat je het probleem dan bij de oorsprong aan kunt pakken. Ik ervaar dit als een meer duurzame oplossing, aangezien ik de klacht dan niet hoef te onderdrukken, maar de gehele mens gezonder maak. Zo behandel ik ook geen ziektes, maar mensen.

Ik ben tevens van mening dat ziekte geen slecht iets is. Ik zie het als een poging van het lichaam om ons te vertellen waar het niet helemaal lekker loopt, waar de balans even zoek geraakt is. Het is een poging van het lichaam om weer gezonder te worden. Ziek zijn zet het zelfgenezend vermogen aan. Hoe dan, vraag je je misschien af? Heb je wel eens een ontsteking gezien of gehad? Een ontsteking ziet er eigenlijk altijd opgezet/dik en rood uit, voelt warm/heet aan en doet pijn. Ondanks dat het erg ongemakkelijk kan zijn, heeft het voor het lichaam een gezond effect. Door de kenmerken van een ontsteking, wordt het immuunsysteem aangezet om harder te werken en meer witte bloedcellen naar het aangedane gebied te sturen. Deze witte bloedcellen zijn in staat om bijvoorbeeld bacteriën of virussen uit te schakelen en beschermen ons op deze manier voor indringers van buiten af. Heb je er ooit bij stil gestaan dat ons lichaam zo’n slimme manier heeft ontwikkeld om ons te beschermen? Soms gaat zo’n ontsteking gepaard met dat we ons niet helemaal lekker voelen en misschien zelfs wel met koorts. Ook koorts zorgt ervoor dat witte bloedcellen en de rest van ons immuunsysteem beter hun functie kunnen volbrengen, uiteindelijk zorgt het er dus voor dat je minder lang ziek bent. Terug naar de kern: ziekte, waaronder een ontsteking, brengt ons op den duur eigenlijk meer gezondheid. Helaas voor ons is het niet altijd leuk om ziek te zijn, gelukkig kan je je met natuurlijke middelen ook snel weer beter voelen.

Daarnaast gaat de natuurgeneeskunde er vanuit dat het leven bestaat uit voedingsstoffen opnemen uit de omgeving en afvalstoffen weer terug afgeven. Ik leg dit zelf altijd uit aan de hand van ademen: we ademen ‘lucht’ in. Hieruit vormt zuurstof een voedingsstof voor ons. Het restproduct waar we niets mee kunnen, wat ons niet voedt; koolstofdioxide, ademen we weer uit. Koolstofdioxide is in dit verhaal onze afvalstof. Zo gaat dat met alle lichaamsprocessen. We halen stoffen binnen die ons lichaam voeden en hierbij ontstaan restproducten die we niet kunnen gebruiken en die we uitscheiden als afvalstof. Wanneer in het lichaam afvalstoffen niet goed (genoeg) uitgescheiden kunnen worden of wanneer we onvoldoende voedingsstoffen tot ons kunnen nemen, ontstaan klachten. Voor mij als natuurgeneeskundige is het daarom heel belangrijk om samen met mijn patiënten te kijken hoe de lichaamsprocessen van ‘voeding’ verteren, opnemen en afvalstoffen uitscheiden verloopt en of daar nog winst te behalen valt. Afvalstoffen uitscheiden gebeurd door de ‘uitscheidingsorganen’: spijsvertering, lever, nieren, longen, huid en geslachtsorganen.

Een natuurgeneeskundige behandeling in mijn praktijk zal daarom als onderdeel altijd bevatten het versterken of ondersteunen van deze uitscheidingsorganen in hun functie om ‘voeding’ te verwerken, op te nemen en daarna afvalstoffen uit te scheiden. Immers ga ik er vanuit dat klachten ontstaan wanneer één of meerdere van deze processen niet optimaal verlopen.

Gezondheid zie ik niet enkel en alleen als het ontbreken van klachten. Als therapeut streef ik er daarnaast naar dat u voor uw gevoel lekker in uw vel zit, het gevoel hebt in balans te zijn binnen u zelf. Gezondheid zie ik ook als zelfstandig en effectief kunnen reageren op gebeurtenissen en de prikkels rondom ons, zonder daarbij (langdurig) uit balans te raken.

Bent u nieuwsgierig geworden of ik u ook kan helpen met uw klacht? Voelt u zich dan vrij om contact met mij op te nemen en te vragen naar de mogelijkheden!