Silybum marianum- mariadistel, waarvoor
gebruik ik dit kruid?

Silybum marianum is onder andere een cholereticum, wat betekent dat dit kruid het lichaam reinigt via de lever. Daarnaast zorgt het ervoor dat de lever beter doorbloed wordt en meer gal produceert. Dit kruid is ook een cholagogum, wat betekent dat het de galblaas reinigt en ervoor zorgt dat de gal van de galblaas naar het spijsverteringskanaal wordt afgevoerd. Ook zorgt het ervoor dat de circulatie in de vena porta (poortader, ader die loopt van de spijsvertering naar de lever) verbeterd.

Simpel gezegd, zorgt Silybum marianum ervoor dat de lever ondersteunt wordt in zijn functie:
• Productie van gal, wat zorgt voor een betere opname van vetten in het spijsverteringskanaal
• Productie van eiwitten, zoals cholesterol
• Productie en opslag van energie en brandstoffen
• Verwerking en afvoer van afvalstoffen

Je vraagt je waarschijnlijk af, waarvoor wordt Silybum marianum zoal gebruikt? Weet je nog dat ik 11 mei een post had geplaatst over de anticonceptiepil? Je kan dit bericht eventueel terug vinden op mijn blogpagina. Maar wat is de link tussen de effecten van de anticonceptiepil en de lever? De lever zorgt ook onder andere voor de afbraak van hormonen. Dit kunnen zowel lichaamseigen als hormonen zijn van de anticonceptiepil. Naast hormonen, zitten er ook andere lichaamsvreemde stoffen in de anticonceptiepil, die door de lever afgebroken moeten worden. Uiteindelijk zorgen daarmee alle medicijnen, voor extra werk voor de lever, naast zijn gewone taken. Dit kan voor een lever erg veel energie kosten. Je kan dit vergelijken met een overspannenheid. Je hebt te veel gedaan, te veel energie gevraagd die er niet was en nu kun je (tijdelijk) minder doen. Je lever kan ook (tijdelijk) in zo’n toestand komen. Gelukkig is er over het algemeen weinig paniek, want het duurt erg lang voordat je lever écht minder goed gaat functioneren en artsen in het ziekenhuis een verminderde leverfunctie meten. Het kan echter tóch zijn dat je klachten ervaart en dat wil natuurlijk niemand.

Klachten waarbij ik als Natuurgeneeskundige, naar de lever ga kijken en dus bijvoorbeeld een kruid als Silybum marianum voorschrijf zijn:
• Moeite met het spuwen van gal/het uiten van boosheid en/of irritatie
• Moeite met het aangeven en/of voelen van persoonlijke grenzen of het niet met voldoende kracht kunnen aangeven van de grenzen, waardoor de ander je grens niet respecteert
• Niet goed weten wat je wil en hoe je dit tot uitvoering kunt brengen
• Hoofdpijnen aan de zijkanten van het hoofd (migraineachtige hoofdpijnen)
• Gevoelig voor licht, geluid en andere prikkels
• Dronken/katerig gevoel, zonder alcohol gedronken te hebben
• Moeite met het verteren van vetten

Let op: het is niet verstandig om dit kruid te gaan gebruiken, zonder de begeleiding van een deskundig persoon zoals een Natuurgeneeskundig therapeut. Een kruid werkt nooit maar op één symptoom, waardoor kruiden meestal ook in een combinatie ingezet worden om de algehele gezondheid te bevorderen.

Nieuwsgierig geworden, wil je meer weten of ben je benieuwd wat kruiden voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op.

Kimberly