Pulsatilla vulgaris- Wildemanskruid bij menstruatieklachten

Afgelopen maandag (11-5), plaatste ik een blogbericht van RTLnieuws waarin stond dat huisartsen meer aandacht zouden gaan besteden aan de psychische effecten van de anticonceptiepil. Je kunt dit bericht terug vinden op mijn blogpagina.

Ik gaf toen aan dat er (natuurlijke) alternatieven zijn voor (hormonale) anticonceptie. Daarnaast gaf ik aan dat veel vrouwen de anticonceptiepil slikken, omdat zij klachten ervaren van de menstruatie. Zowel voor klachten van de menstruatie als klachten van de effecten van de anticonceptiepil, kan Natuurgeneeskunde een uitkomst bieden.

Eén van de velen kruiden die bij menstruatieklachten verlichting kan bieden, is Pulsatilla vulgaris. In de volksmond bekend als Wildemanskruid. Dit kruid is onder andere spasmolytisch, wat ontkrampend betekend. En sedatief, wat kalmerend en tot rust brengend betekend. Door de spasmolytische en sedatieve werking, zorgt dit kruid er bijvoorbeeld voor dat krampen in de baarmoeder verminderen. Andere indicaties waarop het kan werken zijn menstruatieklachten in combinatie met hoofdpijn, menstruatieklachten in combinatie met zenuwpijnen of pijnlijke spasmen in het genitaalstelsel (baarmoeder, eierstokken, eileiders). Let op: het is niet verstandig om dit kruid te gaan gebruiken, zonder de begeleiding van een deskundig persoon zoals een Natuurgeneeskundig therapeut. Een kruid werkt nooit maar op één symptoom, waardoor kruiden meestal ook in een combinatie ingezet worden om de algehele gezondheid te bevorderen.

Ben je benieuwd wat kruiden voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op.

Kimberly Antens