Ik heb moeite met ‘nee’ zeggen, wat nu?

Herken je dit?

Tot een aantal jaar geleden vond ik het erg lastig om mijn eigen grenzen te voelen en te bewaken. Ik was iemand die altijd “ja” zei. Had iemand een luisterend oor nodig? “Tuurlijk, geen enkel probleem”. Zelfs als ik eigenlijk echt geen tijd had. Werd er op het werk gevraagd of ik extra of vroeger kon komen? “Ik ben er”. Op een gegeven moment begon ik te merken dat dit overal “ja” op zeggen, ten koste ging van mijzelf. Ik had erg weinig energie en de dingen die ik zelf wilde doen, waren nooit af. Daarnaast werd ik boos op mijzelf als ik weer (on)bewust over mijn eigen grenzen heen was gegaan om een ander te helpen. Ook voelde ik me enorm schuldig, als ik een keer wel mijn grenzen aangaf en “nee” zei. Tot ik op den duur dacht: ‘dit kan zo echt niet meer.. ik word hier ongelukkig van!’.

Ik ben aan de slag gegaan met mijzelf en heb geleerd om mijn grenzen te voelen en deze op een constructieve manier aan te geven. Ik heb geleerd wanneer ik kan geven en wanneer niet. Ook heb ik geleerd dat ik aan mijzelf mag denken en hoe ik dat doe zonder de relatie met anderen te schaden.

Wil jij ook leren je grenzen beter te voelen en aan te geven? Wil jij ook leren “nee” zeggen, zodat je niet meer boos hoeft te zijn op jezelf, je niet meer schuldig hoeft te voelen, meer energie over houdt en je je gelukkiger voelt?

Neem dan contact met me op!

Kimberly