Hormoonvrije anticonceptie: Daucus carota

 

Tegenwoordig slikken onwijs veel vrouwen de anticonceptiepil. Net menstruerende tieners met menstruatieklachten, die de huisarts bezoeken, wordt vaak geadviseerd de anticonceptiepil te gaan slikken. Deze pil slikken deze vrouwen tot zij op den duur stoppen, om zwanger te raken en wanneer de kinderwens voorbij is, beginnen zij opnieuw. Het lijkt haast een soort nieuwe vorm van normaal.  Ook andere vormen van (hormonale) anticonceptie steken steeds meer op. Een van de weinige vormen van hormoonvrije anticonceptie is de koperspiraal.

Wat we echter vrijwel niet bespreekbaar konden maken in onze samenleving, tot dit moment, zijn de klachten die kunnen ontstaan van dit veelvuldige en lange hormonale anticonceptiegebruik. Er zijn ontzettend veel vrouwen die last ervaren van de anticonceptiepil of een andere vorm van anticonceptie. Ik was daarom blij toen ik op 11 mei, onderstaand artikel las:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5118011/huisarts-arts-anticonceptie-pil-condoom-seks-vrouw-hormonen-bijwerkingen?fbclid=IwAR1FOoxoWzWW8iQCD32EywPQfKMzeBioeAVkwubfyPscYQF0Orz85wIq2WU%20

Héhé, eindelijk is er ook oog voor de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Eindelijk kunnen deze vrouwen ook serieus genomen en gehoord worden. Eindelijk krijgen zij iets anders te horen dan ‘mevrouw, het zit tussen uw oren’. Ik vind het schrijnend wanneer mijn klanten of klanten van collega’s vertellen hoe onvrij zij zich hebben gevoeld tijdens het gebruik van de anticonceptiepil. Dan realiseer ik me goed hoeveel effect deze hormonen op een mensenleven kunnen hebben, wanneer dit niet de hormoonlevels van deze persoon zelf zijn. Dan besef ik me weer, dat ik 6 jaar geleden óók zoveel verschil heb gemerkt, toen ik besloot te stoppen met de anticonceptiepil. Klachten die ik onder andere heb gehoord zijn: verminderd libido, weinig tot geen seksuele ontwikkeling, verminderd plezier tijdens de seks, moeite met voldoende vochtig worden, vaginisme, minder fijn in het vel zitten, minder vrouwelijk voelen.

Maar welke alternatieven hebben we nu? Helaas zijn er weinig vormen van hormoonvrije anticonceptie, naast het koperspiraaltje. Wat de Natuurgeneeskunde wél heeft, is Daucus carota. Daucus carota- Wilde peen is van zichzelf een natuurlijke én hormoonvrije anticonceptie. Bij inname zorgt het ervoor dat het baarmoederslijmvlies glad wordt, waardoor een (mogelijk) bevruchte eicel niet kan innestelen en door het lichaam afgebroken wordt.

Uit onderzoek (zie bronnen onderaan) blijkt dat Daucus carota 94% betrouwbaar is. De vrouwen die meededen aan het onderzoek, werden gevraagd een dagboek bij te houden met het moment van de ovulatie, menstruatie, wanneer ze seks hadden en op welke momenten ze Daucus carota innamen. De instructies waren om Daucus carota meteen na de seks in te nemen (15 druppels van het zaad en 15 druppels van de vrucht), 3 maal, met 8 uur tussen de innames in.

In zowel het onderzoek als in het boek Plantengeneeskunde van Renée Koenders, wordt beschreven dat Daucus carota alleen goed werkt als de vrouw een regelmatige cyclus heeft en haar lichaam goed kent. Zo weet zij bijvoorbeeld wanneer ze haar ovulatie heeft en dus vruchtbaar is. Daucus carota wordt vaak gecombineerd met een methode om de vruchtbaarheid te meten (zoals Donna of Billingsmethode) en de kosmobiologische cyclus.

Contra- indicaties die ook in dit onderzoek naar voor komen, zijn: onregelmatige cyclus, binnen 3 maanden na hormonale anticonceptie (vanwege de nog veranderende cyclus) of zeer vruchtbare vrouwen. In deze gevallen wordt geadviseerd Daucus carota te combineren met andere anticonceptiemethoden, zoals bijvoorbeeld het condoom.

De menstruatiecyclus van de vrouw omvat 28 dagen. De 1e dag van de menstruatiecyclus, start op de 1e dag van de menstruatie. De ovulatie is doorgaans op dag 14 tot dag 16. Dit moment kan dus per vrouw verschillen, waardoor het extra belangrijk is om als vrouw zijnde je lichaam goed te kennen. Tijdens de ovulatie is de vrouw vruchtbaar en is de mogelijkheid op een bevruchting van de eicel het grootst. De ovulatie en daarmee de vruchtbare periode, duurt zo’n 24 uur. Het sperma, met de zaadcellen die bij de ejaculatie (zaadlozing) van de man hoog in de vagina gedeponeerd worden, kunnen doorgaans 4 tot 6 dagen overleven.

Het advies is dan ook om Daucus carota in ieder geval rond de vruchtbare periode te gebruiken. Het liefst enkel op de dag van ovulatie, maar wanneer deze wat wisselt is de paar dagen rond de ovulatie ook oké. De druppels neem je na de seks in, 3x per dag met ongeveer 8 uur tussen de innames. 15 druppels van het zaad en 15 druppels van de vrucht, per keer, dus in totaal 30 druppels per inname.

Helaas voor ons, is Daucus carota niet makkelijk te bestellen. Renée Koenders en ik hebben alleen in Hawaii een leverancier kunnen vinden, maar deze leverancier heeft alleen de zaden van Daucus carota in het tinctuur en niet de vruchten. Er is onbekend of enkel de zaden ook zorgen voor dezelfde bescherming. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik niet zwanger ben geraakt, tijdens het gebruik van Daucus carota. Het is lastig te bepalen of dit enkel aan Daucus carota toe te schrijven is, aangezien ik ook altijd een condoom gebruikt heb. Hieronder is de leverancier met website en product terug te vinden.

 

Heb je nog aanvullende vragen, wil je graag meer weten over het gebruik van Daucus carota of mijn ervaring horen? Dan kan je contact opnemen met mij.

 

Kimberly Antens

 

Leverancier:

Hawaii Pharm, https://www.hawaiipharm.com/wild-carrot-alc-extract?search=daucus%20carota

 

Bronnen

https://aartiana.files.wordpress.com/2011/11/wild-carrot-study.pdf

Plantengeneeskunde, Een praktische toepassing van de 4 natuurkwaliteiten in de kruidengeneeskunde, Renée Koenders, MSc Herbal Medicine

Anatomie en fysiologie van de mens, Ludo Grégoire, Agnes van Straaten- Huygen, Rogier Trompert, Uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Derde druk, elfde oplage, 2014